2013. április 8., hétfő

Sztárok I.: Lana Del Rey

Legfontosabb tudnivalók:
Születési név
Elizabeth Grant

Becenév
Lizzy, Lana

Születési idő
1986. június 21.

Születési hely
Brooklyn

Foglalkozás
Énekesnő, dalszövegíró

Partner
nem publikus

Magasság
170 cm

Eredeti hajszín
szőke

Szemszín
barna

Csillagjegy
Ikrek

Lana Del Rey Elisabeth Grant néven látta meg a világot  1986. június 21-én New Yorkban.
Magánélet
Gazdag körülmények között nőtt fel, apja  Rob Grant internetes domain befektetőként milliómos, így mindene megvolt, amire vágyott. A könnyűzenét nem kedvelte kiskorában, inkább rengeteg régi, tipikus amerikai filmet nézett, míg 11 éves korában beállt egy templomi kórusba énekelni. Fiatalabb korában rengeteget írt - verseket, dalokat, novellákat -, amely egészen a mai napig nagy hatást gyakorol rá és a karrierjére. A legnagyobb inspirációt elmondása szerint a Nirvanatól kapta, de ugyanúgy kapott  Britney Spearstől, Bruce Springsteentől és Elvis Presleytől is.
Zenei háttér
Első kislemeze 2008-ban jelent meg  Lizzy Grant néven, amely csúfosan megbukott. Menedzsmentjei így azt javasolták a fiatal lánynak, hogy találjon valami jól csengő, könnyen megjegyezhető művésznevet, amelyet az emberek megszeretnek. Elisabeth így elővette a retro gyűjteményét, és keresgélni kezdett. A Lana nevet a néhai "Lana Turner"-ből vette, míg a Ford Motor Company brazil gyártású "Ford: Del Rey" típusából kölcsönözte a "Del Rey"-t. Így összeállt a mára már világhírű, Lana Del Rey név, amely valóban meghozta neki a mindent elsöprő hírnevet és sikert.
Stílusa, karrier
Lana zenéjét jelenleg a szomorkás női dalokként tudnánk jellemezné, amelyet kellő bánat, vágyakozás, sötétség és '60-as évek fedezhető fel és teszi ellenállhatatlanná tehetségével.
Első nagylemezét a fent említett Lizzy Grant előzte meg, amelyet 2009 februárjában már a tényleges album, a  Lana Del Ray (sic!) követett. A lemezt nem adták ki fizikai formában, egyedül az iTuneson lehetett megvásárolni. Azonban 2010-ben letiltották a letöltést, elmondása szerint azért, hogy a figyelmet a készülő második nagylemezére helyezze. Azonban sejthetjük, hogy a Lana Del Ray megbukott, és utolsó próbálkozásként más irányba mozdultak el. 
 Második albuma Born to Die címmel jelent meg 2012. január 27-én. Az emberek először a saját vágású, mindenféle forrásból összevágott kisfilmre figyeltek fel, amely a Video Games c. kislemezéhez készült. Lana stílusát újnak, mégis réginek találták, hiszen a '60-as éveket melegítette fel újra, és nyerte meg magának a hallgatóságot. A lemez ezekután listavezető lett többek közt az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Németországban és Franciaországban is.
A korongról eddig három kislemez jelent meg: Video Games, Born To Die és Blue Jeans, amelyekhez természet videoklip is készült. 
A Born to Die: Paradise Edition november 13-án jelenik meg, amely a BTD-nak egy bővített változata.
Ellentmondás
Az énekesnő körül rengeteg vita alakult ki, hiszen karrierje elején azt vallotta, hogy nincstelenségben élt egy lakókocsiban és onnan írta a zenéjét. Ez ellentmondásban áll azzal, hogy édesapja milliárdos, és mindig, mindent megadott neki. Továbbá Lana szemmel láthatóan feltöltötte az ajkait, és ha valóban annyira szegény volt, akkor honnan volt pénze drága plasztkai műtétre? - merül fel a kérdés. A média és az emberek elkezdték megkérdőjelezni Lana szavát, hiszen az imidzsét is nyilvánvalóan édesapja által felbérelt marketingesek és jogászok alakítják. 
Lana-t így Európában szívesebben fogadják, mint hazájában, ezért nemrég Londonba költözött 2011 októberébenElső londoni koncertjére fél óra alatt keltek el a jegyek, és három jelentős újság szakmai rovata is a 2011 dalának választotta a Video Games című számát.

Képek:








Mostanában egyre több ilyen bejegyzést fogok, majd készíteni! Ez tetszettek nektek?
Puszi, Zsófi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése